De papieren man

Alles rondom business

Wat is een hypoallergene hond?

Een allergische reactie op honden ontstaat door de eiwitten uit de huidschilfers en het speeksel van een hond. Zodra je die allergenen inademt, ontstaat er een allergische reactie. Je kunt dan last krijgen van een loopneus, een jeukende huid en ogen en je kunt gaan niezen of hoesten. Erg vervelend, vooral als je toch graag een hond als huisdier wilt hebben. De oplossing is om dan te kiezen voor een hypoallergene hond. De hypoallergene honden zijn speciaal gefokt om minder van het eiwit te produceren om zo de kans op klachten bij mensen te verminderen. Toch is het niet mogelijk om een hond te vinden die 100% hypoallergeen is. Het betekent wel dat je een mildere of geen allergische reactie krijgt als je in de buurt van de hond bent.  

Welke honden zijn hypoallergeen? 

Er zijn twee soorten hypoallergene honden; honden met weinig of zelfs geen haar, of honden die weinig tot niet verharen en dus met regelmaat getrimd moeten worden. In het lijstje hieronder vind je 5 hondenrassen die geschikt zijn als je allergisch bent.  

 • Poedel 
  Poedels hebben een krullende vacht en verharen niet. Ze moeten echter wel professioneel verzorgd worden. Ze zijn er in drie maten, dus er is er vast wel een die aan jouw wensen voldoet.  
 • Labradoodle 
  Dit is een kruising tussen een labrador en een poedel. Hij is alleen hypoallergeen als hij de vacht van een poedel, dus de krullen, heeft geërfd. 
 • Chinese naakthond 
  Dit hondje is er haarloos én volledig behaard. Is hij behaard dan verhaart hij niet maar moet hij wel met regelmaat verzorgd worden. 
 • Italiaanse windhond 
  De Italiaanse windhonden hebben een gladde en korte vacht en zijn hypoallergeen, in tegenstelling tot de ‘normale’ windhonden.  
 • Portugese waterhond 
  De Portugese waterhond heeft een dicht gekrulde vacht en verhaart niet.  

Speciaal hondenvoer voor hypoallergene honden 

Er zijn hypoallergene honden die helaas veel last kunnen hebben van voedselallergieën of intoleranties. Een voedselallergie treedt op als er een reactie van het immuunsysteem ontstaat op het voer. Je hond krijgt als belangrijkste symptoom jeuk. Een intolerantie voor lactose of gluten noemen we een voedselintolerantie. Hierbij kan je hond gaan braken en diarree krijgen

Heeft jouw hond een voedselallergie of voedselintolerantie? Dan kan het zinvol zijn om te kijken naar hypoallergeen hondenvoer. Deze zijn licht verteerbaar en graanvrij. Maar, als je start met hypoallergene voeding heeft dit 2 tot 4 weken de tijd nodig voor het effect geeft. Neem er dus de tijd voor en zorg ervoor dat je altijd overlegt met de dierenarts voor je speciaal hondenvoer geeft.