De papieren man

Alles rondom business

Hoe blijf je gezond terwijl je een kantoorbaan hebt?

Tegenwoordig brengen veel mensen het grootste deel van hun dag zittend door op kantoor. Hoewel het gemakkelijk is om te denken dat dit geen groot effect heeft op onze gezondheid, kan een sedentaire levensstijl leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes en hartziekten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om gezond te blijven tijdens een kantoorbaan. Hieronder volgen enkele tips.

Blijf in beweging

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om gezond te blijven tijdens een kantoorbaan, is om in beweging te blijven. Sta op en loop rond tijdens je lunchpauze, maak een wandeling naar het werk of gebruik de trap in plaats van de lift. Dit kan helpen om de bloedstroom te stimuleren, de stofwisseling te verhogen en de kans op gewichtstoename te verminderen.

Zorg voor een goede houding

Zitten kan leiden tot een slechte houding, wat kan leiden tot rug- en nekklachten. Zorg ervoor dat je stoel goed is afgesteld, je voeten plat op de grond staan en je rug recht is. Daarnaast kan het gebruik van een ergonomisch toetsenbord en muis helpen om de belasting op de polsen en handen te verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed naar je beeldscherm kan kijken en niet te laag of te hoog zit. Daarbij komt kijken dat wanneer je een bril draagt, bijvoorbeeld een multifocale bril, dat je de juiste sterkte hebt waardoor je geen hoofdpijn krijgt. Er zijn daarnaast ook verschillende brillen die speciaal voor computerschermen zijn gemaakt. 

Neem regelmatig pauzes

Regelmatig pauzeren kan helpen om vermoeidheid te verminderen en de productiviteit te verhogen. Sta op en loop rond, strek je uit en neem even de tijd om te ontspannen. Dit kan helpen om je geest fris te houden en kan ook helpen om de kans op blessures te verminderen.

Kies gezonde snacks

Kantoren zijn vaak gevuld met verleidelijke snacks en drankjes, maar deze kunnen vaak veel calorieën bevatten en weinig voedingswaarde bieden. Kies in plaats daarvan voor gezonde snacks, zoals fruit, noten of groenten. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de kans op overeten te verminderen.

Blijf gehydrateerd

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens een kantoorbaan, omdat uitdroging kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Zorg ervoor dat je regelmatig water drinkt en vermijd suikerhoudende drankjes zoals frisdrank en vruchtensappen.

Plan een gezonde lunch

Het kan verleidelijk zijn om snel een ongezonde lunch te halen of iets te bestellen, maar het plannen van een gezonde lunch kan helpen om de gezondheid op peil te houden. Kies voor gezonde opties, zoals een salade, groentesoep of gegrilde kip.

Conclusie

Gezond blijven tijdens een kantoorbaan is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel belangrijk om aandacht te besteden aan onze gezondheid. Door in beweging te blijven, een goede houding te behouden, regelmatig pauzes