'In ongenade' van J.M. Coetzee brengt Luk Perceval terug naar zijn moedertaal

De vermaarde Vlaamse theatermaker Luk Perceval (foto) gaat binnenkort voor de Toneelgroep Amsterdam aan de slag met de roman Disgrace (In ongenade) van J.M. Coetzee. Perceval verkaste in 2005 naar Duitse theateroorden. Maar de huidige artistieke leider van het Thalia Theater in Hamburg maakt de komende twee theaterseizoenen een kleine terugkeer naar het Nederlands. Knack kondigde deze week aan dat Perceval in de herfst van 2012 als gastregisseur met een productie voor NTGent aan de slag gaat. Welke productie dat zal zijn, is nog niet geweten. Eerst wacht Toneelgroep Amsterdam met komend seizoen een Nederlandstalige bewerking van In ongenade van John M. Coetzee. De voormalige artistieke voorman van de legendarische Blauwe Maandag Compagnie doet dat op vraag van zijn Vlaamse collega Ivo Van Hove, die overigens in 2011 tien jaar directeur van Toneelgroep Amsterdam is. De adaptatie zal van de hand van acteur en auteur Josse De Pauw komen. Het is niet de eerste keer dat De Pauw zijn tanden zet in een literaire klassieker. Hij reist momenteel door Frankrijk met de herneming van de Toneelhuis-productie Onder de vulkaan naar de roman van Malcolm Lowry.

 

Coetzee won met het controversiële en tegelijkertijd groots bevonden In ongenade (1999) de Bookerprize, nadat hij die in 1983 al kreeg voor The Life & Times of Michael K. In 2003 werd de Zuid-Afrikaanse auteur ook de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.

De suggestieve politieke laag in In ongenade is internationaal niet onbesproken gebleven. Het hoofdpersonage David Lurie is een blanke professor van middelbare leeftijd in het Zuid-Afrika na de apartheid. Hij voelt zijn seksuele macht wegebben en de aftakeling inzetten. Hij geraakt in onmin nadat hij zijn autoriteit heeft misbruikt om een affaire met een studente af te dwingen. Alles achterlatend, trekt hij naar de boerderij van zijn dochter, waar de twee echter slachtoffer worden van berekende agressie. Over In ongenade zei Perceval deze week in De Morgen: "Het schetst een beeld over de kloof tussen arm en rijk en blank en zwart in Zuid-Afrika, en zo ook van de toestand van onze wereld. Bovendien vertelt het een universeel verhaal van een man die de moraal in vraag stelt." De Australische regisseur Steven Jacobs verfilmde In ongenade in 2008 met John Malkovich in de hoofdrol. (foto Perceval: Kim Keibel)

Tags: Wereldliteratuur, Klassiekers, Theater
Geplaatst door Evita Bonné op 29-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening