Armeense hoofdstad Yerevan verkozen tot World Book Capital in 2012

De Armeense hoofdstad Yerevan wordt in 2012 de volgende Wereldhoofdstad van het Boek. Ze krijgt van de Unesco de titel omwille van haar volwaardig programma ter ondersteuning van het boek. Vertegenwoordigers van de International Publishers Association (IPA), de International Booksellers Federation (IBF), de International Federation of Library Association and Institutions (IFLA) én de UNESCO namen in de hoofdzetel te Parijs gezamenlijk die beslissing. IPA-secretaris-generaal Jens Bammel bracht hulde aan Yerevan, omdat het "het accent legt op de vrijheid van meningsuiting, de rechten van de auteur en de kinderactiviteiten, die de lezers van morgen zijn." (zie persbericht)

Yerevan is de twaalfde stad die deze eretitel op zak mag steken. Ze telt momenteel ongeveer 1.100.000 inwoners. Vanuit Yerevan zie je de op Turks grondgebied gelegen mythische berg Ararat. De Armeense hoofdstad volgt het Argentijnse Buenos Aires (2011) en Ljublijana in Slovenië (2010) op. In 2004 was Antwerpen wereldboekenhoofdstad, in 2008 viel de eer aan Amsterdam te beurt. De uitverkoren stad torst de titel telkens vanaf 23 april, Werelddag van het Boek.

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening